Rendszeres olvasója vagyok a BKV-figyelőnek. A "blog" szócskát fölösleges utána biggyeszteni, már kinőtte a blog kereteit. Ma olvastam egy cikket, és megnéztem egy videót: http://bkvfigyelo.blog.hu/2010/01/06/bkvsztrajk_2010. A videóról majd egy későbbi írásban, előbb kérdezek:

1. Mi lenne, ha a BKV (és a MÁV) arra költené a pénzét, amire kapja? Nem hiszem, hogy egy fővárosi cégnek azon kéne nyarvognia, hogy nem kap elég pénzt. Lehet, hogy tényleg nem kap pénzt, de ha a vezetés a kapott összegeket végkielégítésekre fordítja, akkor mi utasok, miért a buszvezetőket szidjuk? Az a sofőr, amelyik a napokban buszt vezetett, valószínűleg nem pepecselt órákat a buszával. Az mondjuk egy kellemes kérdés, hogy eddig miért közlekedtek a buszok elszakadt üléssel vagy hiányos világítással? Egy kiszakadt ülés nem okoz sem vagyoni kárt, sem személyes sérülést. Lehet, hogy az utasok is kevésbé zúgolódtak volna, ha nem ilyen arcpirító indokkal váratják őket fél órán keresztül.

2. Mi lenne, ha egyszer nem kéne politikát csinálni mindenből? Ha lenne egy ember, akár a BKV vezérigazgatója, aki kérne mondjuk 10 percet a tévétársaságoktól, és élőben, őszintén nyilatkozna, hogy mi a helyzet az általa irányított területen. Az emberek több csatornán, egymásnak ellentmondó híreket olvashatnak. Ez nemcsak a napokban történt BKV-s szabotázsról szól. Meg kell tisztítani a hazai közéletet. Nem kell börtönbe zárni azokat, akik hazudtak. Elég büntetés volna, ha 10 percben őszintén kéne beszéljenek. Minden oldalról. Tudom, akkor itt káosz és anarchia volna. Gondoljunk bele: Pár éve, amikor az a bizonyos beszéd kiszivárgott az akkori miniszterelnök előadásában, emberek tódultak az utcára, tévészékházat ostromoltak, napokig hasonlított Budapest egy rosszul sikerült angol bajnoki utáni kocsmanegyedre, mint fővárosra. Mi lenne itt, ha mindenki őszinte volna? Ha az emberek nem azzal szembesülnének, hogy a kormány első embere vallja be, hogy hazudik, hanem a környezetéből mindneki? Ha kiderülnének, hogy hova kerültek azok a milliók, milliárdok.

3. Mihez kezdene a társadalom azután? Tegyük fel, hogy mindenki tudomást szerez a másik szennyeséről. Sértődésről szó sem lehet, elvégre senki bűne nem volna nagyobb a másikénál. Akkor bajban volnánk: le kéne ülni beszélni. A vezetők leülnének egy asztalhoz, és megbeszélnék, hogy ki melyik falucskába húzódik vissza, boldogan, amíg meg nem hal. Kiemelkedne egy új vezetői rétge, aki talán tanulna elődei hibáiból. Az átlagemberek tudnának egymás nyűgjeiről, talán akkor észbe kapnának: segíteni kéne, mert holnap nekem lehet rá szükségem. Maradnának a szakszervezetek, de ők is tudnának tárgyalni. Nem lenne szükség sztrájkra, hiszen tunánk, hogy mit szeretne a másik.

4. Tegyük fel, hogy van a Parlamentben egy üres, tiszta füzet és egy toll. Tegyük fel, hogy van egy alkalmas időpont, amikor mindegyik parlamenti képviselő ráér, és hajlandó azt tenni, amiért fizetik: a Parlamentben dolgozni az ország lakóiért. Na, ha van füzet és toll, akkor az első oldalra írják föl, hogy "Ennyi pénze van ma a Magyar Köztársaságnak"! Alá, hogy "Ennyi adóssága van ma a Magyar Köztársaságnak". Kapnak két számot, amiből valószínűlg utóbbi a nagyobb. "Ennyi pénz kell ahhoz, hogy tudjunk mi, parlamenti képviselők minden nap élni." Ami marad, az kerüljön az államkasszába. Nézzük meg, mely stratégiai ágazatnak mennyi pénz kell. Első helyen: egészségügy. Mennyi pénzre van szüksége? Mennyit tudunk adni? (másképp: Mi gátol meg abban, hogy odaadjuk?) És ugyanezt végig az oktatással, a K+F ágazattal, a közlkedéssel és a legvégén a szociális kiadásokkal. Igen, a legvégén érdemes csak tárgyalni a szociális kiadásokról.

5. Miért kell ingyenélőket fizetni? Ez persze radikális kérdés, és nem lepődnék meg, ha rasszistának kiáltanának ki. Nem. Nem a cigányságról beszélek. Ha az állam adóssága nagyobb, mint a vagyona, miért kell olyanra pénzt adni, ami fölösleges? Igen, az én szememben a segély fölösleges. Ahhoz, hogy eltöröljék a segélyeket, munkahelyre van szükség. Hogyan lesz munkahely? Én nem tudom, de az állampolgárok (egy részének) adójából fizetnek olyanokat, akik tudják. Vagy nem?

6. A 4-es pontban foglaltak csak akkor értelmesek, ha őszintén írják le. Minden politikai él nélkül. Ezt a füzetet pedig kommentár nélkül az állampolgárok elé kell tenni. Nem magyarázkodini, hogy ez az elmúlt nyolc év (szándékosan nem mondom, hogy szocialista, mert ez nem szocialista) kormányzata vagy Orbán Viktor miniszterelnökségének eredménye. Ebből a szempontból mindegy. Ugyanazokra az arcokra lehet szavazni, amióta az eszemet tudom. Nálunk a kerülteben, mintha előre lebartereznék egymással, hogy most is Mester László fog nyerni. Nem is tudom a FIDESZ jelöltjének a nevét. Hogy akarunk változást ebben az országban, ha mindig csak a már rég leszerepelt jelöltekre szavazhatunk, a saját, rég leszerepelt pártjukkal és a rég hiteltelen programjukkal?

És ezek után csodálkozunk, hogy megerősödött hazánkban a szélsőjobboldal?

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilon.blog.hu/api/trackback/id/tr541653964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása