Tegnap került a kezembe Nádas Péter Hátországi napló című könyve. Ahogy olvastam, visszhangzottak fejemben gimnáziumi magyartanárom szavai. És találtam egy mondatot a 13-ik oldalon: "...az az igazság, hogy Kelet-Európa és Közép-Európa népei, állatias önzésük és túlélési ösztönük parancsának engedelmeskedve, ragaszkodtak a magántulajdonuk és az önrendelkezésük minimumához, ragaszkodtak ahhoz, hogy illegálisan visszaszerezzék vagy megszerezzék, ami jár nekik." Igen, a rendszerváltásról van szó.

Úgy érzem, Magyarország vezetői cserben hagyták a népet. Elkapkodták a rendszerváltást. Húsz év telt el azóta, hogy megnyílt a határ Nyugatra. Mindenki büszke volt, hogy mennyiben járultunk hozzá a keleti blokk összeomlásához. Ahogy a környező országokra nézek, látom, hogy mi, élharcosok hova jutottunk. A balti államok fejlődnek, Lengyelországban csak néha van egy-egy apró politikai botrány, Csehország olyan, mint volt, barátságos, kevés nyoma van a szocializmusnak. Szlovákia még csak feldolgozta éppen, hogy önálló ország, már Euróval fizetnek, éppen úgy, mint Szlovéniában. Ukrajnáról nincsenek információim, Románia pedig megvan. Ott az előző rendszer összeomlásakor éppen a nullán voltak, most rendbe próbálják rakni az országok. A volt Jugoszláv államok pedig továbbra is sajátságos része Európának.

Talán ott volt a probléma, hogy váltig állították rendszerváltó politikusaink, hogy vissza tudja az ország fizetni a hiteleket, nem, kérjük, ne engedjék el a tartozásainkat. És nekünk nem engedték el. Köszönjük az eredményt! És nem szabad azzal védekezni, hogy a másik a hibás. A rendszerváltás folyamatában benne volt a Fidesz, az MDF, a SzDSz, a teljesség igénye nélkül. Nekik kellett volna akkor gondolkodni. Az, hogy itt tartunk, első sorban a rendszerváltó erők hibája. Bár tegyük hozzá, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása (két kormányfő-váltással - ez szerintem nem éppen elfogadható) sem tett jót. Inkább ártott. De a kormányzásban mindig van egy társ - az ellenzék. És azért valljuk be, a jobboldal nem volt konstruktív. A megszokott politikai erőket kellene felszámolni és olyan pártokat létrehozni, amik irányvonala nem mosódik, nem tolódik. A liberális párt maradjon liberális, a konzervatív konzervatív. És mindenki döntse el, hogy kikkel szövetkezik és ki ellen.

Az egész rendszerváltást kéne újra végig vinni. De most tényleg végig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilon.blog.hu/api/trackback/id/tr131350659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása